Wat is Gezonde Voeding? De 6 Tips die je Moet Weten!

wat is gezond eten


Wat is gezonde voeding?



Het antwoord op deze vraag is lang niet zo simpel. Gezonde voeding is een onderwerp waar veel over gezegd wordt en ook heel veel tegenstrijdige dingen. Superfoods, koolhydraatarm dieet, glutenvrij eten.. zomaar een kleine greep uit onderwerpen die de laatste tijd in de belangstelling staan. Door alle informatie die op je af komt, is het moeilijk om voor jezelf te bepalen hoe je nu gezond kunt leven.

Wat in principe voorop staat, is dat je jezelf gelukkig en fit voelt in je eigen lichaam. Om jezelf fit te kunnen voelen en een gezond gewicht te hebben is het echter wel handig om een richtlijn te hebben voor gezonde voeding. Er zijn een aantal punten die we bespreken om je te helpen bij het aanhouden van een gezond voedingspatroon.



Tip 1: zorg voor duidelijke maaltijdmomenten

maaltijd momenten

Zorg voor maaltijden op gezette tijden.

Zorg voor duidelijke maaltijdmomenten en momenten voor tussendoortjes in je voedingspatroon. Ontbijt – lunch – avondeten, en daarnaast maximaal vier keer iets tussendoor eten. Zorg ervoor dat je dit ook op ongeveer dezelfde tijdstippen doet. Bijvoorbeeld ontbijt om 7 uur, lunch om 12 uur en avondeten om 18 uur. En vermijd het om de hele dag te snaaien maar kies voor een duidelijk moment waarop je iets tussendoor eet.



Tip 2: snack niet tussendoor!

 

gezonde voeding

Gezonde voeding kan ook lekker zijn! Wees creatief is de boodschap.

Het klinkt misschien cliché, maar probeer het eten van koek, snoep, gebak en (gefrituurde) snacks zoveel mogelijk te beperken. Het zijn producten die weinig voedingswaarde hebben en een slechte invloed hebben op het behouden/verkrijgen van een gezond gewicht. Daarnaast bevatten ze vaak veel verzadigde vetten, wat op lange termijn hart- en vaatziekten kan veroorzaken. Kies in plaats hiervan vaker voor fruit en groente als snack. Je mag hier lekker creatief in zijn! Denk maar aan een lekker fruitsmoothie of prikkertjes met tomaat, mozzarella en basilicum.

 



Tip 3: drink geen frisdrank!

smoothie

Drink geen frisdrank. In plaats daarvan kun je beter water, thee, koffie of (vers) fruitsap drinken. Of liever nog: maak elke dag een smoothie voor jezelf! Bijv. met een van deze recepten.

Onderschat ook niet de invloed van wat je drinkt. Frisdranken met suiker zorgen er ongemerkt voor dat je heel wat onnodige calorieën binnenkrijgt. Water is voor je lichaam sowieso de beste drank die je kunt drinken. Daarnaast is thee of koffie zonder suiker ook een goede keuze.

Of drink bijvoorbeeld groene smoothies zoals in ons gratis groene smoothie ebook!



Tip 4: voeg geen zout toe!

Zout

Voeg geen zout toe aan je eten! Nederlanders krijgen al veel te veel zout binnen.

Probeer het toevoegen van zout zoveel mogelijk te mijden. Nederlanders consumeren over het algemeen veel te veel zout, wat de kans op hart- en vaatziekten flink vergroot. Zout toevoegen is eigenlijk zelfs onnodig, onze voeding bevat al meer dan genoeg zout (natrium) van zichzelf.



Tip 5: eet niet te veel

 

Te veel is nooit goed. Wat je ook eet, houd je porties goed in de gaten. Neem bijvoorbeeld fruit. Ook al is fruit gezond voor je, zes porties fruit op één dag is ook te veel. Hoeveel je precies moet eten is voor ieder persoon verschillend en afhankelijk van factoren zoals je geslacht, lengte, lichaamsbouw, energieverbruik, lichaamsbeweging.. Luister goed naar je lichaam: als je honger hebt, neem dan iets te eten; als je vol zit, stop dan ook met eten.



Tip 6: beweeg!

bewegen is gezond

Zorg voor voldoende beweging

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Dit is naast gezonde voeding heel belangrijk in een gezonde leefstijl. De richtlijn hiervoor is minstens 30 minuten ‘matig intensief’ bewegen op minimaal vijf dagen per week, waarbij je o.a. kan denken aan wandelen (flink doorstappen) of fietsen. Daarnaast is het voor je lichamelijke fitheid aan te raden om minstens drie keer per week 20 minuten intensief te bewegen (sporten). Wil je graag afvallen, dan zul je in ieder geval meer moeten bewegen dan je al doet. Dit zorgt voor een extra effect in plaats van wanneer je alleen aanpassingen maakt in je voedingspatroon.

Hopelijk helpt dit artikel je een beetje verder!

 

Roos van der Haven (Opgeleid Diëtiste en Blogster voor MijnGezondLichaam.nl)

P.S.

Deel dit artikel eventjes via facebook of twitter!

Reageer Via Facebook

Leave A Response

* Denotes Required Field